De resultaten van DiversiCom door de ogen van minister Céline Fremault

03dec

Artikel gepubliceerd op de website van minister Céline Fremault op 3 december 2015.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van Personen met een Handicap op 3 december wil minister Céline Fremault graag de uitstekende resultaten van DiversiCom in de kijker zetten. DiversiCom bevordert namelijk de tewerkstelling van personen met een handicap op basis van hun competenties. Hun missie? Werkzoekenden met een handicap begeleiden, werkgevers adviseren, zorgen voor een band tussen de twee en goede praktijken verspreiden die ook voor anderen nuttig kunnen zijn.

De vzw legt de nadruk op de begeleiding bij alledaagse jobs voor alle soorten handicaps. Ze ontmoet alle kandidaten, schetst met hen een beeld van hun competenties en ambities en analyseert hun specifieke behoeften (materiaal, opleiding, aanpassingen …) en cv.

Vervolgens gaat ze samen met de kandidaat actief op zoek naar werk en zoekt ze naar mogelijkheden binnen haar eigen netwerk van bedrijven en via het zelf ontwikkelde meldingssysteem voor vacatures. DiversiCom stelt de geschikte vacatures voor aan de kandidaat. Vervolgens begeleidt en ondersteunt de vzw de kandidaat tijdens de selectieprocedure en volgt ze hem ook na de aanwerving op in het bedrijf.

DiversiCom startte officieel met haar activiteiten in november 2014. Een jaar later ziet de toekomst er meer dan veelbelovend uit. De vzw begeleidde 51 kandidaten (ontmoetingen, opvolging via e-mail en telefoon en gesprekken). Concreet kon ze vier jobs met een contract voor onbepaalde tijd, zes jobs met een tijdelijk contract en 14 bedrijfsstages (van een dag tot een maand) invullen. De vzw ontmoette ook 47 bedrijven om ze bewust te maken van de problematiek.

De communicatie van de vzw verloopt eveneens zeer gesmeerd. Ze is actief aanwezig op de sociale netwerken en op haar website is er een mogelijkheid om ‘DiversiStories’ (filmpjes met succesverhalen van personen met een handicap) te bekijken. www.diversicom.be

“DiversiCom is een project dat inspeelt op de noden van twee groepen: werkzoekenden aan de ene kant en bedrijven die openstaan voor personen met een handicap aan de andere kant. We moeten ons blijven inzetten voor de tewerkstelling van personen met een beperking. Zij beschikken immers over de juiste vaardigheden en competenties om de arbeidsmarkt te veroveren”, aldus Céline Fremault, minister belast met Personen met een handicap.