DiversiFlash n°6 Onze sprankelende ‘Etincelles’ van 2020

24jun

Beste lezers,

Elk jaar biedt DiversiFlash u een korte terugblik op het voorbije jaar. Deze keer is het een lastige oefening: 2020 zal worden herinnerd als een jaar dat we allemaal graag anders hadden gezien, zonder de verschrikkelijke schade die het heeft aangericht. Datzelfde jaar is er ook veerkracht en solidariteit ontstaan waarvan DiversiCom een bevoorrechte toeschouwer is geweest

Professionele projecten zijn opgestart, ondanks de sterk afgenomen kansen. Ons team heeft zijn diensten heruitgevonden en als een goed geöliede machine aangeboden. De ondernemingen bleven vooruitgang boeken op de weg naar inclusie. We hebben allemaal ingezien dat kwetsbaarheid niet het exclusieve lot van een minderheid is, maar een realiteit die voor iedereen dichtbij is. Het is een realiteit die wij moeten leren aanvaarden om er goed mee om te gaan en ze om te zetten in nieuwe kansen!

Terwijl ik u vandaag schrijf, ben ik trots, dankbaar en sereen. Trots op onze kandidaten die vasthouden aan hun professionele dromen en op een DiversiCom-team dat creatief is en trouw blijft aan zijn missie. Dank aan onze partners voor hun vertrouwen en hun inzet voor ons. Sereen in het licht van een nabije toekomst die zeker gemakkelijker zal zijn.Veel leesplezier!

Marie-Laure Jonet, Oprichtster en Directrice

 “LES ETINCELLES”

Ontdek een preview van onze documentaire Les Etincelles, een 16 minuten durende reis in de wereld van Vanessa, Maxime, Samih en Sofia, kandidaten van DiversiCom. Slechts 4 verhalen uit vele andere, maar authentieke weerspiegelingen van de “Vonken” van inclusie.

Click hier of op de foto !
Als je het leuk vindt, deel het dan zonder mate !

Documentaire gecoproduceerd door DiversiCom en Télévision du Monde. Gestart vóór de gezondheidscrisis, werd het lange tijd onderbroken als gevolg van de opeenvolgende lock-downs van 2020. Sommige foto’s zijn buiten de Covid-periode genomen ;-).

 

2020 : EEN MOOIE VOORUITGANG

ONDANKS ALLES !

 COVID CRISIS : PLUS EN MINPUNTEN ?

Hier zijn onze belangrijkste bevindingen !

Onze kandidaten op afstand coachen ?

Pluspuntenminder reismoeheid, meer tijd per kandidaat, beter inzicht in hun thuisomgeving dankzij digitale vergaderingen.

Minpunten: gebrek aan computermateriaal, voor sommigen moeilijke en angstwekkende digitale communicatie, verlies van de menselijke factor door de fysieke afstand, de spijtige annulering van groepscoaching, wat zo nuttig is!

Onze partnerbedrijven adviseren ?

Pluspunten: de versnelde professionalisering van onze 100% digitale diensten, talrijke inter-company webinars, verwelkomd als een waardevolle onderbreking van het professionele isolement.

Minpuntencrisisbeheer is een prioriteit geworden ten opzichte van een inclusieve aanpak, de gedeeltelijke (maar slechts gedeeltelijke 😉 vermindering van onze impact op afstand.

Verbanden tussen hen creëren ?

Pluspunten: de wijdverbreide toepassing van telewerken, een bron van nieuwe mogelijkheden voor onze kandidaten, en op lange termijn een grotere proactiviteit bij het creëren van nieuwe mogelijkheden in minder getroffen sectoren.

Minpunt: een drastische vermindering van werk- en stagemogelijkheden.

Best practices delen ?

Pluspunten: een groeiende actieve community op sociale netwerken, meer dan 2 000 mensen opgeleid en gesensibiliseerd op afstand.

Minpunt: een mooi 5-jarig jubileum geannuleerd 🙁 . Het is slechts uitstel, geen afstel.

100% DIGITALE JOBDDAY ? YES, WE CAN !

Pro-actief en creatief blijven was ons leitmotiv !

We hadden onszelf de grote uitdaging gesteld om onze jaarlijkse JobDay om te vormen tot een 100% digitaal evenement. Op 3 en 4 december 2020 vonden 117 sollicitatiegesprekken plaats tussen 33 talenten met een handicap en rekruteerders van 17 bedrijven.

De deelnemers ontmoetten elkaar op een uniek platform dat werd ingezet door Fusor, onze partner voor deze nieuwe en gedurfde operatie. Dit alternatief voor onze traditionele formule stelde ons in staat onze jaarlijkse bijeenkomst te behouden, waarvan de resultaten eens te meer meetbaar zijn: uit deze ontmoetingen zijn mooie samenwerkingen ontstaan. We zullen deze ervaring herhalen in 2021!

Nogmaals gefeliciteerd en dank aan alle deelnemers die de uitdaging met ons zijn aangegaan!

Bis repetita in 2021 !

HANDICAP & TELEWERK: HINDERPAAL OF KANS ?

Het jaar dat wij achter de rug hebben, heeft ons evenveel antwoorden op deze vraag gegeven als er situaties zijn geweest. Het antwoord hangt af van een aantal factoren: op zijn minst de functie, de type handicap, de mogelijkheid om zich aan te passen aan de behoeften van de persoon thuis en de privé-omgeving. Op korte en middellange termijn zijn onze kandidaten, net als zovele anderen, het slachtoffer van een trage arbeidsmarkt en de al te absolute norm van telewerken. Op langere termijn zou telewerken nieuwe mogelijkheden moeten bieden die noch kandidaten, noch werkgevers eerder zouden hebben overwogen. Het is te hopen dat de pluspunten van telewerk opwegen tegen de minpunten.

Het werk van DiversiCom met kandidaten en hun toekomstige recruiters is erop gericht deze ontwikkelingen te anticiperen en ze te volgen. Ontdek onze meer gedetailleerde analyse in ons jaarverslag (blz. 13).

SLOTWOORD

Welk slot? Dit is nog maar het begin! In 2021 zullen wij hetzelfde tempo aanhouden en ons verheugen over elke stap die wij samen met onze fijne kandidaten zetten om een pad uit te stippelen dat is afgestemd op hun ambities en beperkingen. We kijken uit naar de uitbreiding van ons team in 2022, om onze impact te vergroten. Wordt vervolgd!

Het laatste woord is aan onze dierbare partners, zonder wie niets kan worden verwezenlijkt: BEDANKT voor uw vertrouwen en uw inzet voor ons! We rekenen op u in 2021!

WHAT ELSE ?

We hebben u nodig om verder te gaan!

Sinds 1 januari 2021 kunnen wij u fiscale aftrekbaarheid verlenen voor donaties en giften van meer dan 40€! En ook … blijf DiversiCom aanbevelen aan iedereen die ons nodig zou kunnen hebben!

 

Wil je meer weten? 
Download hier ons jaarverslag.
Wil je ons helpen?
Kunnen we u helpen?
Neem vandaag nog contact met ons op.
Het DiversiCom team is er om u te dienen.

Om een gift te doen :

  • Via de rekening van de ASBL DiversiCom: IBAN BE74 0017 2242 9707 – Communicatie: “Gift aan DiversiCom”
  • GOED NIEUWS: vanaf 2021 zijn uw giften vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar!

Om ons te volgen: